Risotto is een van mijn favoriete gerechten vanwege de heerlijke, romige smaak. Helaas is het vaak vrij zwaar en niet bepaald gezond. Daarom heb ik een gezonder alternatief bedacht: risotto met geroosterde groenten uit de oven. Het is niet alleen lichter, maar ook helemaal vegetarisch!

Risotto is een klassiek Italiaans gerecht dat vooral geliefd is vanwege de romige textuur en rijke smaak. Traditioneel wordt het gemaakt met roomboter en Parmigiano Reggiano, waardoor het heerlijk comfort food is, maar wel heel erg zwaar, vet en calorierijk. In de herfst en winter wordt risotto vaak gezien als een perfect gerecht om op te warmen tijdens koude dagen, met ingrediënten zoals paddenstoelen of pompoen die in die seizoenen volop verkrijgbaar zijn. Het is ook een populair gerecht tijdens de feestdagen, zoals kerst of andere speciale diners, omdat het een luxe uitstraling heeft.
Voor wie op zoek is naar een gezondere optie zonder concessies te doen aan smaak, heb ik een heerlijke variant: risotto met geroosterde groenten uit de oven. Deze versie zit boordevol vitaminen en vezels en is volledig vegetarisch. De geroosterde groenten voegen een hartige diepte toe aan het gerecht, waardoor het een perfecte balans biedt tussen comfort en gezondheid. Ideaal voor wie bewust wil eten, maar toch wil genieten van een smaakvolle maaltijd!
Dit gezonde risotto groenten gerecht is geïnspireerd op traditionele Italiaanse risotto. Erg lekker om te serveren met stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter. Wat meer pit? Probeer mijn pittige "Diablo" kruidenboter.
Jump to:
Ingrediënten
De ingrediënten voor mijn risotto met geroosterde groenten komen best wel overeen met een traditionele risotto; kaas, boter, ui en olijfolie zijn namelijk gewoon in beide varianten de hoofd ingrediënten. Om mijn gerecht gezonder te maken gebruik ik minder boter en kaas. Ook voeg ik geroosterde groenten toe voor de nodige vezels en vitaminen.
- Risotto rijst: niet alle risotto rijst is hetzelfde, zelf gebruik ik altijd Arborio risotto rijst. Deze wordt lekker zacht en romig, maar behoudt wel de traditionele structuur.
- Uien
- Knoflook
- Droge witte wijn: voegt een rijke, zoetige smaak toe aan de risotto. De alcohol verdampt, dus ook veilig voor kinderen.
- Paprika: wordt super zacht na het roosteren in de oven en smelt bijna door de risotto heen. Je kan ook punt paprika's gebruiken.
- Wortels: je kan ook pompoen gebruiken, beiden voegen een heerlijke zoete aardse smaak toe aan de risotto. De wortel maakt dit gerecht uniek.
- Courgette: proef je eigenlijk niet terug, maar wel een lekkere opvulling voor de vitaminen en vezels.
- Kruiden: zelf gebruik ik altijd oregano, tijm, milde paprikapoeder, groentebouillon, zout en peper. Een beetje chili poeder of vlokken kan ook lekker zijn voor wat meer pit.
- Parmezaanse kaas: alsjeblieft! Koop gewoon echte Parmigiano Reggiano. Het is misschien wat duurder maar het is het echt 100% waard.
- Olijfolie en/of roomboter
Zoals altijd staan de hoeveelheden onderaan deze pagina bij de instructies.
Hoe maak je gezonde risotto?
Als je de ingrediënten verzameld hebt is het tijd om te beginnen met het maken van mijn gezonde risotto met geroosterde groenten.
- Als allereerst gaan we de groenten in stukken snijden. Zelf vindt ik dit gerecht het lekkerst als de groenten lekker klein gesneden is zodat deze mooi oplost in de risotto. Ik zou blokjes van 1x1 cm aanhouden.
- Leg de groenten op een bakplaat (of een ovenschaal) en bestrooi met jouw kruiden naar keuze; oregano, tijm en paprikapoeder of gewoon lekker makkelijk: Italiaanse kruiden mix. Besprenkel met een beetje olijfolie en zet voor 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Ondertussen los je de groentenbouillon op in het water en fruit je de ui en knoflook aan in een pan met olijfolie. Als dit lekker aangefruit is voeg je de risotto rijst toe, bak mee totdat de rijst mooi goud bruin/glazig is geworden. Dit duurt ongeveer vijfminuten.
- Blus de rijst af met een scheutje witte wijn (optioneel) en voeg daarna een soeplepel van de bouillon toe. Roer de risotto met enige regelmaat en voeg een extra soeplepel toe als de pan droog begint te raken. Herhaal dit totdat de risotto beetgaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Doe dan de gegrilde groenten uit de oven bij de risotto en roer goed door. Voeg een klontje roomboter (optioneel) en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Meng dit goed door, de risotto zou nu lekker romig moeten zijn.
Tip: blijf bij de risotto in de buurt, want als de risotto te lang 'droog' kookt verbrand de rijst, dit is zonde van het gerecht. Het is de twintig minuutjes echt waard.
Hoe maak je veganistische risotto met groenten?
Mijn recept is vegetarisch, oftewel er zit geen vlees in. Helaas bevat Parmigiano reggiano dierlijk stremsel en wordt roomboter van koeienmelk gemaakt. Hierdoor is mijn recept niet 100% veganistisch. Vervang de kaas voor een veganistisch alternatief en de roomboter met een plantaardige boter.
Variaties
In de basis is dit recept gewoon een traditionele Italiaanse risotto, maar dan met minder kaas en boter. Daarom kan je dus gemakkelijk aanpassingen maken! Hier heb ik enkele tips die mij lekker lijken:
- Pompoen: je zou dit in plaats van wortel kunnen gebruiken. Snij de pompoen wel in klein blokjes, anders duurt het wat langer voordat deze gaar is in de oven.
- Kruiden: probeer ook eens andere kruiden combinaties, chili vlokken? Of misschien wel basilicum of rozemarijn.
- Tomaat: voeg een blik tomatenblokjes toe aan de risotto voor een heerlijke tomaten smaak. Misschien de boter dan overslaan?
Veelgestelde vragen
Ja, risotto met geroosterde groenten is een gezonder alternatief voor de traditionele risotto. Doordat het gerecht boordevol vezelrijke groenten zit en minder vet bevat, is het lichter en voedzamer. Bovendien is het een vegetarische optie, wat het nog aantrekkelijker maakt voor wie bewust eet.
Je kunt verschillende groenten gebruiken, afhankelijk van wat in het seizoen is. Populaire keuzes zijn paprika, courgette, wortel, pompoen en paddenstoelen. Door te variëren met groenten kun je elke keer weer een nieuwe smaakbeleving creëren.
Het maken van risotto met geroosterde groenten is eenvoudig. Begin met het roosteren van je favoriete groenten in de oven. Terwijl de groenten roosteren, kook je de risotto op de traditionele manier met bouillon en roer je regelmatig om een romige textuur te krijgen. Zodra beide klaar zijn, meng je de geroosterde groenten door de risotto voor een heerlijk smaakvol gerecht.
Ja, je kunt risotto met geroosterde groenten prima van tevoren bereiden. Bewaar de risotto en de geroosterde groenten apart in luchtdichte bakken in de koelkast. Bij het opwarmen kun je wat extra bouillon toevoegen om de risotto weer romig te maken. Voeg de groenten op het laatste moment toe voor de beste textuur.

Vegetarische risotto met geroosterde groenten
Heerlijk smeuïge risotto met geroosterde groenten uit de oven. Super makkelijk om te maken.
- Totaal tijd: 45 minuten
- Maakt: 4 porties 1x
Ingrediënten
- 300 gram risotto rijst
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 scheutje witte wijn
- 2 rode paprika's
- 250 gram wortel
- 1 courgette
- 1 theelepel elk: oregano, tijm, paprikapoeder.
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- 75 gram Parmigiano reggiano
- 1 eetlepel roomboter
- Olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven op 200 graden onder/boven.
- Snij de wortel, paprika's, courgette of andere groenten in stukken van 1x1 cm. Wil je iets meer bite? Maak de stukken dan wat groter. Verdeel over een bakplaat (met bakpapier) en besprenkel met een beetje olijfolie. Bestrooi met de kruiden, zout en peper en schep door elkaar. Zet de groenten ongeveer 25 minuten in de oven of totdat ze lekker zacht zijn.
- Snij de ui en knoflook fijn en fruit aan in een pan met olijfolie op laag vuur. Voeg na 5 minuten de risotto rijst toe en bak nogmaals vijf minuten mee. Blus de pan af met een scheutje witte wijn (optioneel). Hierna voeg je telkens een soeplepel bouillon toe. Laat de bouillon opnemen en voeg weer een nieuwe soeplepel toe totdat de risotto beetgaar is.
- Is de risotto beetgaar? Doe dan de gegrilde groenten uit de oven bij de risotto en roer goed door.
- Voeg de roomboter en de Parmezaanse kaas toe en roer nogmaals door.
- Eetsmakelijk!
Notities
Vergeet niet om je risotto elke minuut eventjes te roeren. Hierdoor wordt de risotto heerlijk romig en zacht.
- Voorbereidingstijd: 10
- Bereidingstijd: 35
- Categorie: diner
- Methode: grillen
- Cuisine: Italiaans
- Diet: Vegetarian
Gerelateerd
Opzoek naar andere lekkere gerechten? Probeer deze eens:
Comments
No Comments