ReceptenPunt

  • Home
  • Recepten
  • Over mij
menu icon
go to homepage
  • Home
  • Recepten
  • Over mij
search icon
Homepage link
  • Home
  • Recepten
  • Over mij
×
Home » Diner

Tzatziki

Published: dec 23, 2023 by Frank · This post may contain affiliate links · 1 Comment

Naar het recept·Recept printen

Ontdek de ultieme toevoeging aan je eettafel met mijn overheerlijke recept voor echt Griekse tzatziki. Mijn tzatziki recept combineert de verfrissende smaken van verse kruiden met een zijdezachte, romige yoghurt basis, waardoor het de ideale aanvulling is op al jouw Griekse gerechten.

Tzatziki in een meditteraan uiterlijk kom met een olijf en een drizzle van olijfolie.

Mensen die mij kennen weten dat tzatziki mijn all-time favoriete saus is. Zodra er (zelfgemaakte) tzatziki op tafel staat dan ben ik nog net niet in staat om dit met een lepel uit het bakje te eten. Ik maak tzatziki het liefst zelf, omdat dit gewoon 10 keer lekkerder is dan vanuit de supermarkt. Geen enkele kant-en-klare tzatziki komt in de buurt van dit simpele thuis recept.

Tip: Maak de tzatziki een dag van te voren. Dan kan de knoflook en de kruiden echt goed intrekken. Dit maakt je zelf gemaakte tzatziki nog lekkerder.

Jump to:
  • Ingrediënten
  • Goeie Griekse yoghurt
  • Hoe maak je zelf tzatziki
  • Substituties
  • Hoelang kan je tzatziki bewaren
  • Top tip
  • FAQ
  • Gerelateerd

Ingrediënten

Zoals ik net al liet doorschemeren is zelf tzatziki maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt ook helemaal niet veel ingrediënten nodig. Als je vaker Grieks of mediterraans kookt heb je waarschijnlijk ook al veel van de ingrediënten in huis.

  • Komkommer
  • Griekse yoghurt (minimaal 10% vet!)
  • Citroensap
  • Olijfolie
  • Knoflook
  • Zout & peper
  • Dille
  • Munt

Zie het recept hieronder voor de hoeveelheden

Goeie Griekse yoghurt

Tegenwoordig verkoopt eigenlijk elke supermarkt wel Griekse 'stijl' yoghurt. Dit is geen echte Griekse yoghurt, maar yoghurt die moet lijken op Griekse yoghurt. Tzatziki is het lekkerst met echte Griekse yoghurt, maar dit is bijna in geen enkele supermarkt te krijgen. Daarom raad ik het aan om gewoon een "Griekse" Yoghurt uit de supermarkt te gebruiken.

Let wel op dat de Griekse yoghurt minimaal 10% vet moet bevatten, anders zal de tzatziki erg dun zijn en al helemaal niet romig smaken. Zelf vind ik de Griekse yoghurt van de Lidl het beste voor tzatziki.

Milbona Griekse Yoghurt van de Lidl met 10% vet
Griekse Yoghurt van de Lidl

Deze yoghurt is erg dik van structuur, waardoor je een echt lekker romige tzatziki saus krijgt. Bij de Lidl verkopen ze de yoghurt in emmers van 1 kilo. Een perfecte hoeveelheid voor een heerlijke tzatziki avond!

Hoe maak je zelf tzatziki

Zelf tzatziki saus maken is heel erg makkelijk en kost zeker niet veel tijd. Samen met mijn pistache boter recept is dit een van de gemakkelijkste recepten om snel klaar te maken.

  1. Begin met de komkommer te raspen op de 'grofste' zijde van een rasp.
  2. Knijp vervolgens al het vocht uit de komkommer stukjes. Zelf stop ik de komkommer snippers in een vergiet, strooi ik er wat zout over en wacht ik tien minuutjes. Je wilt namelijk zo min mogelijk vocht in je tzatziki voor de romigste (en dus dikste) consistentie.
  3. Roer alles door elkaar! Roeren, roeren en roeren.

Tip: Laat de tzatziki minimaal een paar uur (het liefst overnacht) in de koelkast staan. Dan is de smaak nog krachtiger!

Substituties

De meeste ingrediënten in dit gerecht zijn niet echt te vervangen. Voor de ingrediënten waarvoor ik wel een aanpassing kon bedenken heb ik een alternatief geschreven hieronder.

Yoghurt: heb jij geen Lidl in de buurt? Je kan natuurlijk ook andere Griekse stijl Yoghurt gebruiken. Let alleen wel op dat het vet percentage boven de 10% moet zijn voor het lekkerste resultaat. Ook raad ik de yoghurt van de Albert Heijn af. Deze is namelijk erg dun, waardoor de tzatziki een beetje water wordt.

Munt: eigenlijk is munt 100% optioneel in dit recept, maar ik vindt het een nog frissere smaak geven aan de saus. Probeer het eens uit! Of laat het gewoon achterwegen.

Dille: Zelf vind ik dat de dille een frisse smaak toevoegt aan de tzatziki. Traditioneel gezien wordt tzatziki gemaakt met dille of oregano. Je kan dus kiezen.

Hoelang kan je tzatziki bewaren

Zelfgemaakte tzatziki kan je zo'n vijf dagen bewaren in een gesloten bakje in de koelkast. Maar tzatziki is zo erg lekker dat het op is voordat die vijf dagen voorbij zijn!

Top tip

Gebruik de juiste yoghurt! Geen 0% vet, maar gewoon 10% vet Griekse yoghurt. Echt waar..! Dit maakt je tzatziki zooo veel lekkerder!

FAQ

Ga je uit je mond stinken van tzatziki?

Ja! Je gaat stinken, voor dagen lang. Tandenpoetsen heeft eigenlijk geen zin. Maar het is het 100% waard.

Krijg je een droge mond van tzatziki?

Ja. Yoghurt in combinatie met de knoflook zorgt er voor dat je in de nacht het best een glaasje water naast je bed kan zetten.

Gerelateerd

Vond je dit een goed recept? Probeer dan ook eens mijn andere recepten:

  • Türlü: Turkse groentestoof in een aarde bakje.
    Türlü Recept: Hoe maak je Turkse stoofgroente uit de oven?
  • Overherlijke Franse uien soep met geroosterd stokbrood + gesmolten geraspte gruyere kaas
    Franse uien soep
  • Japanse kip curry
    Japanse kip curry (Authentiek!)
  • Zoete aardappel roti met kip
    Zoete aardappel roti met kip
Print

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Tzatziki in een meditteraan uiterlijk kom met een olijf en een drizzle van olijfolie.

Tzatziki

5 Ster 4 Ster 3 Ster 2 Ster 1 Ster

Geen recensies

Recept printen

Dit eenvoudige recept voor tzatziki-saus is een heerlijke zomerse smaakmaker. Gebruik het om gegrilde groenten, sandwiches en meer te versieren, of voeg het toe aan een zomerse rauwkostschotel! 

  • Totaal tijd: 16 minuten
  • Maakt: 1 kilo 1x

Ingrediënten

Schaal
  • 1 komkommer
  • 1 kilo Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1-2 tenen knoflook
  • ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel verse gehakte dille
  • 1 eetlepel verse gehakte munt

Instructies

  1. Rasp de komkommer op de grofste stand van je rasp. 
  2. Stop de komkommer rasp in een vergiet, strooi het zout er overeen, en laat het 10 a 15 minuten uitlekken. Je wilt zo min mogelijk vocht in je tzatziki voor het lekkerste eind resultaat!
  3. In een kom voeg alle ingrediënten toe en roer door elkaar. 

Notities

  • Gebruik yoghurt met minimaal 10% vet. Ik raad die van de Lidl aan.
  • Je kan de verse kruiden ook vervangen voor gedroogde kruiden. Gebruik dan de helft. 
  • Ik hou van knoflook! Jij ook? Gebruik wat meer teentjes. Vindt jij knoflook minder lekker? Gebruik er dan eentje minder. 
  • Auteur: Frank
  • Voorbereidingstijd: 15
  • Bereidingstijd: 1
  • Categorie: Dipsaus
  • Methode: mixen
  • Cuisine: Grieks
  • Diet: Vegetarian

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel een foto en tag mij - ik kan niet wachten om te zien wat jij hebt gemaakt!

  • Pittige Diablo kruidenboter in een kleine schaal met rode chilivlokken en paprikapoeder, op een rustieke houten tafel
    Diablo kruidenboter (Pittige kruidenboter)
  • Een pan met Shakshuka en feta kruimels
    Shakshuka met Feta
  • Grote pan met lepel met Authentieke Mexicaanse rijst.
    Authentieke Mexicaanse Rijst
  • Een stuk Lasagne Alla Bolognese op een wit boord met een blaadje basilicum erboven op.
    Lasagne alla Bolognese

Comments

  1. fragmanlar says

    juli 31, 2024 at 12:47 pm

    Ik vond uw site erg leuk. Ik zal hem zeker nog eens bezoeken.

    Beantwoorden

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Ster 4 Ster 3 Ster 2 Ster 1 Ster

Foto van Frank Bouquet

Hallo, ik ben Frank! Ik verwelkom je op ReceptenPunt, waar mijn passie voor koken en culinaire ervaring samenkomen. Ik deel graag mijn favoriete recepten en kooktips met jou, zodat je heerlijke maaltijden kunt bereiden. Ontdek de wereld van smaken en geniet van koken met ons!"

Meer over mij →

Popular

  • Close-up van een luxe chocolade reep met een romige pistache en Kataifi vulling, omgeven door verspreide pistachenoten op een rustieke ondergrond.
    Dubai chocoladereep
  • Een smakelijk broodje carpaccio op een Italiaanse bol met een laagje rucola, overgoten met een zigzag van truffelmayonaise, versierd met dunne Parmezaanse kaasschilfers en rode ui ringen, gepresenteerd op bakpapier op een donkere stenen aanrecht.
    Broodje carpaccio met truffel mayonaise en rucola
  • Zelfgemaakte stifado in een grijze schaal.
    Stifado (Grieks stoofvlees)
  • Zelfgemaakte kruidenboter in een keramiek pot op een handdoek.
    Kruidenboter

Footer

↑ back to top

Belangrijk

  • Privacy Policy
  • Disclaimer
  • Algemene voorwaarden

Nieuwsbrief

Over

  • Over mij

Als Amazon Associate verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.

Copyright © 2024 ReceptenPunt.