Ontdek de ultieme toevoeging aan je eettafel met mijn overheerlijke recept voor echt Griekse tzatziki. Mijn tzatziki recept combineert de verfrissende smaken van verse kruiden met een zijdezachte, romige yoghurt basis, waardoor het de ideale aanvulling is op al jouw Griekse gerechten.

Mensen die mij kennen weten dat tzatziki mijn all-time favoriete saus is. Zodra er (zelfgemaakte) tzatziki op tafel staat dan ben ik nog net niet in staat om dit met een lepel uit het bakje te eten. Ik maak tzatziki het liefst zelf, omdat dit gewoon 10 keer lekkerder is dan vanuit de supermarkt. Geen enkele kant-en-klare tzatziki komt in de buurt van dit simpele thuis recept.
Tip: Maak de tzatziki een dag van te voren. Dan kan de knoflook en de kruiden echt goed intrekken. Dit maakt je zelf gemaakte tzatziki nog lekkerder.
Jump to:
Ingrediënten
Zoals ik net al liet doorschemeren is zelf tzatziki maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hebt ook helemaal niet veel ingrediënten nodig. Als je vaker Grieks of mediterraans kookt heb je waarschijnlijk ook al veel van de ingrediënten in huis.
- Komkommer
- Griekse yoghurt (minimaal 10% vet!)
- Citroensap
- Olijfolie
- Knoflook
- Zout & peper
- Dille
- Munt
Zie het recept hieronder voor de hoeveelheden
Goeie Griekse yoghurt
Tegenwoordig verkoopt eigenlijk elke supermarkt wel Griekse 'stijl' yoghurt. Dit is geen echte Griekse yoghurt, maar yoghurt die moet lijken op Griekse yoghurt. Tzatziki is het lekkerst met echte Griekse yoghurt, maar dit is bijna in geen enkele supermarkt te krijgen. Daarom raad ik het aan om gewoon een "Griekse" Yoghurt uit de supermarkt te gebruiken.
Let wel op dat de Griekse yoghurt minimaal 10% vet moet bevatten, anders zal de tzatziki erg dun zijn en al helemaal niet romig smaken. Zelf vind ik de Griekse yoghurt van de Lidl het beste voor tzatziki.

Deze yoghurt is erg dik van structuur, waardoor je een echt lekker romige tzatziki saus krijgt. Bij de Lidl verkopen ze de yoghurt in emmers van 1 kilo. Een perfecte hoeveelheid voor een heerlijke tzatziki avond!
Hoe maak je zelf tzatziki
Zelf tzatziki saus maken is heel erg makkelijk en kost zeker niet veel tijd. Samen met mijn pistache boter recept is dit een van de gemakkelijkste recepten om snel klaar te maken.
- Begin met de komkommer te raspen op de 'grofste' zijde van een rasp.
- Knijp vervolgens al het vocht uit de komkommer stukjes. Zelf stop ik de komkommer snippers in een vergiet, strooi ik er wat zout over en wacht ik tien minuutjes. Je wilt namelijk zo min mogelijk vocht in je tzatziki voor de romigste (en dus dikste) consistentie.
- Roer alles door elkaar! Roeren, roeren en roeren.
Tip: Laat de tzatziki minimaal een paar uur (het liefst overnacht) in de koelkast staan. Dan is de smaak nog krachtiger!
Substituties
De meeste ingrediënten in dit gerecht zijn niet echt te vervangen. Voor de ingrediënten waarvoor ik wel een aanpassing kon bedenken heb ik een alternatief geschreven hieronder.
Yoghurt: heb jij geen Lidl in de buurt? Je kan natuurlijk ook andere Griekse stijl Yoghurt gebruiken. Let alleen wel op dat het vet percentage boven de 10% moet zijn voor het lekkerste resultaat. Ook raad ik de yoghurt van de Albert Heijn af. Deze is namelijk erg dun, waardoor de tzatziki een beetje water wordt.
Munt: eigenlijk is munt 100% optioneel in dit recept, maar ik vindt het een nog frissere smaak geven aan de saus. Probeer het eens uit! Of laat het gewoon achterwegen.
Dille: Zelf vind ik dat de dille een frisse smaak toevoegt aan de tzatziki. Traditioneel gezien wordt tzatziki gemaakt met dille of oregano. Je kan dus kiezen.
Hoelang kan je tzatziki bewaren
Zelfgemaakte tzatziki kan je zo'n vijf dagen bewaren in een gesloten bakje in de koelkast. Maar tzatziki is zo erg lekker dat het op is voordat die vijf dagen voorbij zijn!
Top tip
Gebruik de juiste yoghurt! Geen 0% vet, maar gewoon 10% vet Griekse yoghurt. Echt waar..! Dit maakt je tzatziki zooo veel lekkerder!
FAQ
Ja! Je gaat stinken, voor dagen lang. Tandenpoetsen heeft eigenlijk geen zin. Maar het is het 100% waard.
Ja. Yoghurt in combinatie met de knoflook zorgt er voor dat je in de nacht het best een glaasje water naast je bed kan zetten.
Gerelateerd
Vond je dit een goed recept? Probeer dan ook eens mijn andere recepten:

Tzatziki
Dit eenvoudige recept voor tzatziki-saus is een heerlijke zomerse smaakmaker. Gebruik het om gegrilde groenten, sandwiches en meer te versieren, of voeg het toe aan een zomerse rauwkostschotel!
- Totaal tijd: 16 minuten
- Maakt: 1 kilo 1x
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 kilo Griekse yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- ½ eetlepel olijfolie
- 1-2 tenen knoflook
- ¼ theelepel zout
- 1 eetlepel verse gehakte dille
- 1 eetlepel verse gehakte munt
Instructies
- Rasp de komkommer op de grofste stand van je rasp.
- Stop de komkommer rasp in een vergiet, strooi het zout er overeen, en laat het 10 a 15 minuten uitlekken. Je wilt zo min mogelijk vocht in je tzatziki voor het lekkerste eind resultaat!
- In een kom voeg alle ingrediënten toe en roer door elkaar.
Notities
- Gebruik yoghurt met minimaal 10% vet. Ik raad die van de Lidl aan.
- Je kan de verse kruiden ook vervangen voor gedroogde kruiden. Gebruik dan de helft.
- Ik hou van knoflook! Jij ook? Gebruik wat meer teentjes. Vindt jij knoflook minder lekker? Gebruik er dan eentje minder.
- Voorbereidingstijd: 15
- Bereidingstijd: 1
- Categorie: Dipsaus
- Methode: mixen
- Cuisine: Grieks
- Diet: Vegetarian
fragmanlar says
Ik vond uw site erg leuk. Ik zal hem zeker nog eens bezoeken.