Geniet van de onweerstaanbare smaak van zelfgemaakte pistache boter met dit eenvoudige, maar overheerlijke recept. Perfect om te eten op brood of om te geven als een eetbaar cadeautje.

Pistache boter is een unieke lekkernij die perfect is voor speciale gelegenheden en feestdagen. Het past goed bij diverse gerechten. Ik zie pistache boter als het ondergewaardeerde nichtje van Nutella. Pistache boter is namelijk een romige, zachte creme dat misschien nog wel verslavender is dan Nutella.
Deze boter is beter als je hem met mate eet als je op je gewicht let! Ik zou ook willen zeggen dat dit zelfgemaakte pistacheboter recept een uitstekende optie is voor een zelfgemaakt kerstcadeau. Wie houdt er ten slotte niet van een eetbaar kerstcadeau?
Jump to:
Ingredienten

- Pistachenoten
- Zeezout
Zie receptenkaart voor hoeveelheden.
Wat betreft de prijs zijn pistachenoten zeker niet vriendelijk voor je portemonnee. Desondanks, wanneer je kijkt naar de kosten van kant-en-klare potjes pistacheboter in de winkel en de prijs van zelf maken, is het nog steeds veel voordeliger om het zelf te maken. Ik koop meestal mijn pistachenoten in bulk, meestal in een zak van 1 kg met gepelde, rauwe pistachenoten, omdat ik ze de hele tijd gebruik - voor pistache pesto, in veganistische taartbodems, enzovoort. Het kopen in bulk maakt dit recept nog kostenefficiënter dan kant-en-klare versies uit de winkel.
Instructies
Net als bij alle zelfgemaakte notenboterrecepten is deze pistacheboter belachelijk eenvoudig te maken en heeft slechts twee ingrediënten nodig: pistachenoten en zout.
Ik begon met pistachenoten in de schil omdat ik er veel van had, maar als je dit kunt vermijden, zou ik aanraden om gepelde pistachenoten te kopen. We hebben ten slotte niet allemaal blaren op onze vingers nodig van het pellen van pistachenoten gedurende dertig minuten!
Volg deze stappen voor de perfecte Pistache Boter.

Om te beginnen, moet je de pistachenoten in de oven roosteren op 165ºC (met ventilatorstand) gedurende 10 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait.

Vervolgens maal je de pistachenoten in een krachtige keukenmachine of blender.

Zodra je de gewenste consistentie hebt bereikt, voeg dan het zout toe aan de blender.

Geef het geheel een laatste snelle mix om alles goed te combineren. Klaar!
Tip: Laat je keukenmachine 4-5 minuten draaien om de pistachenoten goed te vermalen. Gebruik deze borstelloze keukenmachineborstel voor het beste resultaat.
Varianten
Als je zelfgemaakte pistacheboter maakt als een attentievol kerstcadeau, overweeg dan om te experimenteren met deze heerlijke smaakcombinaties:
- Voeg wat zelfgemaakte vanille-extract of vanillepoeder toe.
- Voor een heerlijke chocolade-pistacheboter, voeg wat cacaopoeder toe en je favoriete natuurlijke vloeibare zoetstof naar keuze. De cacao zal het mengsel indikken, dus de vloeistof is nodig om toevoeging van olie te vermijden.
- Voeg 1 theelepel matcha toe voor een heerlijke matcha-pistachebotermix.
- Een snufje kaneel kan ook heerlijk zijn!
Apparatuur
Voor dit recept is een goede blender of keukenmachine heel erg belangrijk. Je moet de pistachenoten namelijk minimaal vijf minuten hakken. Soms zelfs wel tien minuten. Dit recept is dus niet geschikt voor zwakkere blenders of keukenmachines omdat deze motortjes hebben die dit vaak niet aan kunnen.
Zelf raad ik het aan om eenmalig te investeren in een goede keukenmachine. Je gebruikt hem vaker dan je denkt!
Opslag
Bewaar pistacheboter in een luchtdichte verpakking of pot in de koelkast gedurende maximaal een maand, of zelfs nog langer in de vriezer (als je bijvoorbeeld een bijzonder grote batch heeft gemaakt). De oliën kunnen een beetje scheiden (zoals bij elke natuurlijke notenboter), roer het gewoon goed door voordat je het gebruikt.
Top tip
Als de pistache noten uit de oven komen, laat ze dan volledig afkoelen. Doe ze vervolgens in een schone theedoek en wrijf voor een minuutje. Alle schilletjes zullen er nu vanaf vallen, waardoor de pistache boter heel mooi helder groen wordt!
FAQ
Tot 2 weken in de koelkast.
Ja, met de agavesiroop substitutie.
Ja, probeer amandelen of cashewnoten.
Ongezouten voor betere controle over de zoutbalans.
Ja, maar het is het beste vers.
Gerelateerde recepten
Probeer deze vergelijkbare recepten:
Gaat goed samen met
Deze gerechten gaan goed samen met Pistache Boter:

Pistache Boter Recept
Simpel twee ingrediënten pistache boter recept. Maak een overheerlijke pistache boter met deze simpele tips & trucs.
- Totaal tijd: 20 minuten
- Maakt: 250 gram 1x
Ingrediënten
- 250 gram pistache noten
- Snufje zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Verspreid de pistachenoten over een bakplaat met opstaande randen en rooster ze tot ze heerlijk geurig zijn, ongeveer 10 minuten, halverwege omscheppen.
- Laat de pistachenoten afkoelen tot ze net warm zijn (niet heet), ongeveer 10 minuten.
- Doe de pistachenoten in een keukenmachine en voeg een snufje zout toe.
- Mix tot het mengsel helemaal glad en romig is, pauzeer om de zijkanten indien nodig schoon te schrapen. De pistachenoten zullen van bloemachtige klonten veranderen in een bal tegen de zijkant van de keukenmachine, en uiteindelijk zal het mengsel romig en glanzend worden. Als het mengsel onderweg te warm wordt of de machine lijkt vermoeid, stop dan en laat het een paar minuten afkoelen voordat je verdergaat.
- Proef en voeg indien gewenst nog een snufje zout toe. Laat de pistache boter afkoelen tot kamertemperatuur en giet het mengsel vervolgens over in een glazen pot met deksel. Deze notenboter blijft goed bij kamertemperatuur gedurende 1 week, of bewaar het in de koelkast tot wel 1 maand.
Notities
VARIATIES: Voeg gemalen kaneel toe voor een vleugje kruidigheid en/of ahornsiroop voor zoetheid aan het eind van het mixen, naar smaak.
VOOR EEN KNAPPERIGE TEXTUUR: Bewaar ongeveer ½ kopje van de geroosterde pistachenoten apart en mix de rest zoals aangegeven. Voeg de apart gehouden pistachenoten aan het einde toe en mix tot je de gewenste textuur hebt bereikt.
- Voorbereidingstijd: 10 minutes
- Bereidingstijd: 10 minutes
- Categorie: Smeersel
- Methode: Keuken machine
- Cuisine: NVT
- Diet: Vegan
Voedselveiligheid
Soms vergeet ik nog wel eens dat niet iedereen jaren lange kookervaring heeft. Daarom hier nog een paar voedselveiligheid tips specifiek voor dit recept:
- Was je handen na het aanraken van rauwe noten.
Comments
No Comments