Als je net zoals ik een fan bent van Italiaanse gerechten, dan ga je dol zijn op deze authentieke Italiaanse ravioli met tomaat, aubergine en burrata! Dit recept is een favoriet van mij en mijn vriendin (eigenlijk vooral van mij..), vooral door de heerlijke saus van gebakken aubergineblokjes, cherry tomaatjes, pijnboompitten en Parma ham. We toppen het af met een romige burrata en een kleine drizzle van balsamico creme. Het is echt een smaakexplosie die je gewoon moet proberen!

Dit recept is geïnspireerd door een recept van de Allerhande. Mijn vriendin, die niet vaak kookt omdat ze mijn geweldige kookkunsten heeft (haha), had de taak gekregen om een lekkere maaltijd te maken. Zij had dit recept gevonden op de website van de AH en eigenlijk zelf al het een en ander aangepast. Na enkele pogingen kwam deze variant eruit.
Ons recept is meer sausig, heeft geen kappertjes (die ik niet lekker vind), maar wel heerlijk geroosterde pijnboompitjes, een lekkere balsamico topping en een veel zachtere structuur. Het was liefde op het eerste gezicht (of beter gezegd, hap)!
Wat dit gerecht zo speciaal maakt, is de combinatie van smaken en texturen. De saus van gebakken aubergineblokjes, sappige cherry tomaatjes, en de hartige Parma ham creëert een rijke en diepe smaak. De pijnboompitjes voegen een aangename crunch toe, terwijl de romige burrata bovenop een zijdezachte finish geeft. Dit gerecht is perfect voor een gezellig diner thuis, waarbij je indruk wilt maken zonder uren in de keuken te staan. Het is snel te bereiden, maar smaakt alsof je in een authentiek Italiaans restaurant eet. Mijn vriendin en ik maken dit gerecht vaak samen, en het brengt altijd een beetje van de Italiaanse zon in onze keuken.
Probeer het zelf eens uit en laat je verrassen door deze heerlijke combinatie. Dit recept is niet alleen heerlijk, maar ook een prachtige manier om een beetje liefde en smaak in je dagelijkse maaltijden te brengen!
Mijn vriendin kookt wel vaker thuis, zo maakt zij bijvoorbeeld ook een overheerlijke zoete aardappel roti. Toch in de Italiaanse sferen blijven? Neem dan eens een kijkje bij mijn traditionele lasagne alla bolognese recept.
Jump to:
Ingrediënten
Voor dit heerlijke recept heb je een aantal ingrediënten nodig. Elk ingredient uit deze lijst draagt bij aan de rijke smaak en textuur van dit gerecht.
- Aubergine
- Olijfolie
- Cherry tomaten
- Verse ravioli: Tegenwoordig verkopen de meeste supermarkten verse ravioli uit de koeling. Kies een lekkere smaak! Wij gaan vaak voor de champignons of groente vulling.
- Burrata: Er zitten grote kwaliteit en smaak verschillen tussen burrata's uit de supermarkt. Zelf kopen wij de burrata van de vers afdeling bij de Albert Hein, deze is alleen wel erg duur. We hebben ook succes met de Burrata van de Lidl.
- Parmaham
- Verse basilicum: Tip: Ze verkopen vaak ook diepvries basilicum, dan hoef je niet een half dood plantje een week in je keuken te laten staan.
- Pijnboompitten
- Balsamico creme
Zie het recept verder beneden voor instructies en hoeveelheden.
Hoe maak je Ravioli met aubergine, tomaat en burrata?
Mijn vriendin houdt heel erg van makkelijk, koken moet vooral niet lang duren en ze snijd het liefst zo weinig mogelijk. Dit recept is daarom ook super makkelijk om te maken en staat al binnen een kwartier op tafel!
- Bak de aubergine en tomaten in de olijfolie.
- Kook ondertussen de ravioli gaar.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes.
- Haal de pan van het vuur, voeg de pijnboompitten, ravioli, basilicum en parma ham toe aan de sauspan.
- Verdeel de pasta over borden, schep de saus erop en leg een stuk burrata er boven op. Maak af met een mooie drizzle van balsamico creme naar smaak.
Suggestie: ik vind harde tomatenstukjes in dit recept niet heel erg lekker en voeg daarom al snel de tomaten toe aan de aubergine, zodat allebei lekker zacht worden. Heb jij liever wat meer structuur in je saus? Voeg de tomaatjes dan gewoon later toe!
Vega variant
Mijn recept bevat parmaham. Als je vegetarisch wil eten raad ik het aan om de ham gewoon weg te laten. Voor zover ik weet zijn er op dit moment nog geen goeie vegetarische alternatieven voor parma ham. Mocht je zelf een goed idee hebben laat het mij dan vooral weten in de reacties hieronder.
Dit recept omtoveren tot een veganistisch recept raad ik niet aan. De parmaham in combinatie met de heerlijke buffel burrata maakt dit recept wat het is. Zonder burrata zou ik voor een ander gerecht gaan, bijvoorbeeld mijn recept voor Turlu (Turks geroosterde groente stoof) minstens zo makkelijk en sowieso net zo lekker!
Bewaren
Je zou de saus enkele dagen kunnen bewaren in de koelkast. De burrata niet. Deze droogt namelijk snel uit en dat is niet heel erg lekker. Ook zou ik de ravioli niet vooraf koken, omdat deze dan aan elkaar gaat plakken in de koelkast, ook dit is niet heel erg lekker.
Ik raad aan om dit recept te bereiden wanneer je het ook wilt gaan eten, immers staat het binnen 15 minuten op tafel!
Print
Makkelijke ravioli met tomaat, aubergine en burrata
Probeer dit heerlijke recept voor ravioli met tomaat, aubergine en burrata! Zachte ravioli met een rijke saus van gebakken aubergine, cherry tomaatjes, pijnboompitten en Parma ham. Afgetopt met romige burrata en een drizzle balsamico creme. Perfect voor een gezellig diner zonder uren in de keuken te staan. Simpel, snel en super smaakvol!
- Totaal tijd: 15 minuten
- Maakt: 2 personen 1x
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 4 eetlepels olijfolie
- 200 gram cherry tomaten
- 250 gram verse ravioli naar keuze
- 1 burrata
- 80 gram parmaham
- 8 gram verse basilicum
- Handje pijnboompitjes
- Balsamico dressing
Instructies
- Snij de aubergine in blokjes van circa 1 x 1 cm. Halveer de cherry omaten.
- Doe de olijfolie in een pan en bak de aubergine in circa 10 minuten gaar op middelhoog vuur. Voeg na zo'n vijf minuten de cherry tomaten toe. Bak deze mee.
- Kook ondertussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rooster de pijnboompitjes op hoog vuur in een pan zonder olie.
- Haal de saus van het vuur en meng de basilicum en pijnboompitten door de saus. Scheur de parma ham in stukjes en voeg ook toe.
- Verdeel de ravioli over de borden en schep de saus erop. Leg op elk bord een halve burrata en serveer met een drizzle balsamico dressing.
Notities
Ik voeg de tomaatjes best vroeg toe aan de pan, hierdoor worden ze lekker zacht. Hou je van meer structuur in je saus? Voeg ze dan later toe.
- Voorbereidingstijd: 5
- Bereidingstijd: 10
- Categorie: diner
- Methode: koken
- Cuisine: Italiaans
Veelgestelde vragen
Super gemakkelijk! Om dit recept vegetarisch te maken, kun je de Parma ham weglaten. Je kunt extra groenten zoals spinazie of gegrilde paprika toevoegen om de smaak en textuur te verrijken. Zorg ervoor dat de ravioli die je gebruikt ook vegetarisch is, zonder vleesvulling.
Ja, als je geen fan bent van aubergine, kun je deze vervangen door courgette. Courgette heeft een vergelijkbare textuur en kookt op een vergelijkbare manier als aubergine. Het zal een iets mildere smaak geven, maar past nog steeds goed bij de andere ingrediënten in het gerecht. Zelf ben ik altijd team aubergine...
Ja, als je geen burrata kunt vinden of als je een andere kaas verkiest, kun je deze vervangen door mozzarella of ricotta. Beide kazen hebben een romige textuur en passen goed bij de overige ingrediënten. Mozzarella zal een mildere smaak geven, terwijl ricotta iets rijker en zachter is.
Gerelateerd
Opzoek naar andere overheerlijke gerechten, neem hier eens een kijkje:
Comments
No Comments