Dit Griekse gebakken aubergine gerecht met tomatensaus en feta is een heerlijke gezonde (en glutenvrije!) voorgerecht of bijgerecht. Het past perfect bij gegrild vlees of vis, gehaktballetjes en meer. Het lijkt misschien eenvoudig, maar je smaakpapillen zullen ervan opkijken!

Een paar weken geleden mocht ik voor mijn vriendin een gerecht naar keuze koken. Zij wilde heel erg graag Grieks eten, dus al gauw kwam ik op het idee om kip souvlaki's met tzatziki te maken. Helaas wat dit te veel vlees en te weinig groente voor haar, dus kwam ik niet door de goedkeuring heen. Ik ben toen op zoek gegaan naar een Grieks bijgerecht dat makkelijk te maken was, maar wel gezond is.
Na heel lang zoeken kwam ik uit op een Pinterest-post met een foto van een recept uit een handgeschreven boek voor gegrilde aubergine in tomatensaus uit de oven. Het recept was helaas incompleet, maar gelukkig heb ik er wat lekkers van kunnen maken!
Ingrediënten
Ik heb het recept heel erg simpel gehouden, omdat het natuurlijk maar gewoon een bijgerecht was voor ons. Zo gebruik ik bijvoorbeeld kant-en-klare pasta saus, maar je kan ook net zo goed zelfgemaakte saus gebruiken. Sterker nog, dat is nog lekkerder!
- Pastasaus
- Feta
- Aubergine
- Olijfolie
Zie het recept hieronder voor de hoeveelheden.
Instructies
Zoals ik al eerder schreef is dit recept echt heel erg makkelijk om te maken! Natuurlijk kan je het ook wat ingewikkelder maken als je, je eigen pastasaus maakt. Ik heb er voor gekozen om in dit recept gewoon een kant-en-klare saus te kopen uit de supermarkt. Het recept is op te splitsen in de volgende stappen:
- Snijden: Snij de aubergine doormidden en kerf het vlees (dus niet de schil) in een raster in.
- Olie: Smeer de aubergines in met een lekkere laag olijfolie.
- Roosteren: Plaats de aubergine in een ovenschaal en rooster in de oven.
- Afmaken: Saus er overeen, feta eror, nog eventjes wachten.. en eten maar!
Hint: Het is super makkelijk!
Bewaren
Je kan het gerecht de een paar dagen bewaren in de koelkast. De restjes zijn best lekker uit de magnetron!
FAQ
Sommige mensen denken van wel. Ik doe dit echter nooit, zeker niet voor dit gerecht. Tegenwoordig smaken aubergines over het algemeen niet bitter, zoals vroeger soms het geval was. Dus je kunt deze stap volgens mij veilig overslaan.
Absoluut! Dit doe ik regelmatig. Je kunt de aubergine eerder op de dag of zelfs de dag ervoor bakken en de saus maken. Bedek daarna de gebakken aubergine met de saus en feta en bewaar het afgedekt in de koelkast. Als je klaar bent om te eten, bak het dan gewoon 15 minuten tot het heet is en bovenop bruin is.
De restjes zijn ook opgewarmd goed. Meestal dek ik ze af en verwarm ze een paar minuten in de magnetron.
Aubergine is buitengewoon goed voor je, zeker wanneer het gedrenkt is in een heerlijke tomaat-knoflooksaus zoals in dit recept. Het bevat antioxidanten zoals vitamine A en C en is rijk aan vezels, en laag in calorieën en vet. Het smaakt echter niet 'gezond'. Je zult echt niet geloven hoe heerlijk dit gerecht is!
Gerelateerd
Zoek je nog meer overheerlijke gerechten zoals dit? Kijk dan hieronder:
Combineren
Hier zijn enkele manieren om dit heerlijke tomaat-auberginegerecht te serveren:
- Eet het op zichzelf met wat knapperig brood, gegrild knoflookbrood of dit 2-minuten geroosterd brood met olijfolie en zout.
- Serveer het als bijgerecht bij gegrild vlees of zelfs vis. Ik vind het heerlijk om dit te serveren met Griekse gehaktballetjes, ovengebakken kipspiesjes, kip uit de airfryer rotisserie-stijl of eenvoudige varkensworstjes.

Grieks gegrilde aubergine met feta in tomatensaus
Heerlijk & gemakkelijk Grieks bijgerecht. Lekker als gezond bijgerecht bij een Griekse (vlees) gril maaltijd of gewoon lekker als hoofdgerecht.
- Totaal tijd: 1 uur 5 minuten
- Maakt: 4 porties 1x
Ingrediënten
- 1 blok feta
- 2 aubergines
- ±600g tomaten pasta saus
- Olijfolie
Instructies
- Snij de aubergines verticaal door de helft.
- Maak met een mes een rooster patroon in de binnenkant van de aubergine (niet door de schil heen!)
- Smeer de aubergines helften met olijfolie in.
- Doe de ingesmeerden aubergines in een ovenschaal en plaats deze 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Giet de saus over de aubergines en verkruimel de feta er overheen.
- Stop terug in de oven en bak nog voor 15 minuten extra.
Notities
De goedkoopste tomatensaus is in dit geval vaak het lekkerst. Ik gebruik de basis pasta saus van het huismerk van de plus.
- Voorbereidingstijd: 5
- Bereidingstijd: 60
- Categorie: Bijgerecht
- Methode: Oven
- Cuisine: Grieks
- Diet: Vegetarian
Comments
No Comments