Franse Uiensoep is in wezen gekarameliseerde ui in soepvorm, bekroond met brood bedekt met kaas. De Fransen zijn geniaal!
Het karameliseren van uien vereist geduld, maar het is het waard. Je wordt beloond met diep gouden, intens zoete uien die een ongelooflijke smaakbasis vormen voor deze Franse Uiensoep.

Wist je dat Franse uiensoep, vaak een vast onderdeel in restaurants, oorspronkelijk een eenvoudige boerensoep was gemaakt met slechts uien, oud brood en water? De versies van vandaag zijn misschien iets chiquer, maar deze soep is nog steeds heerlijk eenvoudig thuis te maken. Het sleutelwoord is geduld. De uien moeten op een laag vuur langzaam gekookt worden zodat ze zoet worden en een rijke, bruine karamelkleur krijgen zonder te verbranden. Naast het geven van de juiste tijd en aandacht aan de uien, roer ik ook een beetje bloem erdoor om het bouillon meer body te geven. Ten slotte, om nog meer smaak toe te voegen, bedek ik de croutons met overheerlijke Gruyere kaas.
Jump to:
Ingrediënten
Franse uiensoep is super simpel om zelf te maken. Je hebt er namelijk niet veel Ingrediënten voor nodig. De Ingrediënten zijn goedkoop, makkelijk te vinden en de meeste heb je waarschijnlijk al thuis liggen.
- Uien
- Runder bouillon
- Bloem
- Droge Sherry
Natuurlijk mogen we de toppings niet vergeten, want een uiensoep is niet compleet zonder een gezonde lading kaas en brood die heerlijk gesmolten uit de oven komt.
- Stokbrood
- Gruyere kaas
Dit zijn alle ingrediënten die je nodig hebt voor een simpele, maar heerlijk klassieke, Franse uiensoep. Je kan het recept natuurlijk nog wat aanscherpen door wat extra smaken toe te voegen, denk aan: tijm, vissaus, sojasaus, laurierbladeren of misschien wel wat bieslook als garnering? Het is jouw keuken, dus doe vooral wat jij lekker vindt!
Zie het recept onderaan de pagina voor hoeveelheden + instructies
Welke uien voor Franse uien soep?
Een van de eerste dingen die ik wilde uitzoeken, was of de keuze van de ui zelf veel uitmaakt voor Franse uiensoep. Om erachter te komen, heb ik vier verschillende soorten gekarameliseerd: zoete uien, rode uien, gele uien en sjalotten.*
*Oké, technisch gezien geen ui, maar een nauwe verwant die het waard is om te proberen.
Hier zijn mijn bevindingen over de gekarameliseerde uien:
- Zoete ui: zacht en zoet, met een helderheid helemaal op het einde.
- Rode ui: diepere smaak, met een licht bittere rand en minder zoetheid.
- Gele ui: veel heldere smaak, zeer milde bitterheid en een zoetheid die het ondersteunt.
- Sjalot: echt goede balans van zoetheid, met zowel heldere smaken als diepe, rijke smaken, en slechts een hint van bitterheid.
Sommige uien zullen bitterder zijn, sommige zoeter, sommige helderder, sommige dieper en complexer. Het mengen van de verschillende soorten uien in uiensoep gaf de meest complexe en lekkere smaak van allemaal.
De conclusie is dat geen van de uien slecht was, en je kunt een geweldige soep maken van elk van hen.** Ik zal niet zo ver gaan te zeggen dat het gebruik van meerdere uien soorten een vereiste is voor geweldige Franse uiensoep, maar ik denk wel dat als je de optie hebt, het geen kwaad kan om het te mixen.
** Rode uien krijgen vergeleken met de andere soorten een beetje een doffe grijze kleur als ze bruin worden, maar dit stoort me niet zoveel als ze eenmaal gesudderd zijn in de bouillon.
Houd je het liever simpel en goedkoop? Dan raad ik gewoon gele uien aan. Deze zijn het goedkoopst in de supermarkt en het makkelijkst te verkrijgen.
Hoe maak je Franse uien soep?
Zoals ik nu al meerdere keren heb gezegd. Franse uien soep is echt een van de makkelijkste gerechten om thuis zelf te maken! Het maken van de soep kan je opsplitsen in de volgende hoofdonderdelen:
- Uien langszaam karameliseren.
- Beetje bloem in de pan.
- Sherry erbij (en goed schrapen!)
- Bouillon erbij en eventjes laten koken.
& Eetsmakelijk!
Tip: Uiensoep krijgt zijn typerende zoete smaak doordat de uien zijn gekarameliseerd. Dit proces duurt lang, heel lang, vaak wel langer dan een uur. Maar.. het is het wachten 100000% waard!
Veelgestelde vragen
Veel recepten online zullen je vertellen dat je gekarameliseerde uien in een halfuurtje kan maken door een beetje suiker toe te voegen. Dit is een leugen! Echte gekarameliseerde uien maak je door de uien op laag tot middelhoog vuur in roomboter of olijfolie langszaam gaar te laten worden. Dit karamelisatie proces duurt vaak minimaal een uur, maar kan al gauw oplopen naar twee uur bij grotere hoeveelheden.
Traditioneel gezien gaat er Gruyere kaas op Franse uien soep. Dit is een zachte licht pittige Zwitserse kaas. Nog nooit van gehoord? Geen paniek! De Albert Heijn verkoopt het gewoon in kant-en-klare geraspte zakjes.

Franse uien soep
Franse uiensoep kan wat lastig, tijdrovend en traanopwekkend zijn, maar als je een paar uur tijd hebt op een regenachtige zaterdag, zijn er maar weinig betere manieren om die te besteden dan in de jacht op deze klassieke, troostrijke soep.
- Totaal tijd: 2 uur 30 minuten
- Maakt: 6 kommen 1x
Ingrediënten
Voor de soep:
- 6 eetlepels ongezouten roomboter
- 1,5 kilo uien
- 2 eetlepels bloem
- 250ml droge sherry
- Peper & zout
Voor de topping:
- Stokbrood
- Gruyere kaas
- Peper & zout
- Olijfolie
Optioneel voor in de soep:
- 1 eetlepel soja saus
- 1 theelepel vissaus
- 2 takjes verse tijm
- 1 laurierblad
Instructies
- Begin met het voorbereiden van je uien. Pel ze en snijd ze vervolgens doormidden van boven tot onder kant - door de wortel en stengel. Verwijder het harde wortelgedeelte door het weg te snijden met je mes. Snijd ze daarna dun van de boven tot de onderkant - alsof je met de draad van de ui snijdt. Dit geeft de plakjes meer structurele integriteit, zodat ze bestand zijn tegen de langzame kookmethode. (Dus geen halve ringen!)
- Doe de roomboter in een (gietijzeren) pan en laat 1 minuut opwarmen. Doe de gesneden uien erin. Het lijkt misschien te veel, maar vertrouw me.
- Karamelliseer de uien langzaam op laag tot midelmatig vuur. Blijf ze constant bewegen en schraap de zijkanten van de pot af. De uien zijn klaar als ze zacht, jamachtig en gekarameliseerd zijn met veel fond op de bodem van de pot. Dit proces duurt ongeveer 70 minuten, maar kan erg verschillen.
- Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de uien en kook 1-2 minuten.
- Blus de pot af met de droge sherry en kook, terwijl je de fond van de bodem van de pot schraapt. Zodra de alcohol is verdampt, voeg je de runderbouillon toe.
- Laat het geheel 5-10 minuten sudderen. Optioneel: voeg nu de umamiversterkers toe. Ik voeg graag een scheutje vissaus en sojasaus toe om de smaken te verrijken.
- Snijd dikke plakken van een Frans stokbrood. Leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster brood in een (voorverwamde) oven van 200°C voor 5 minuten.
- Proef de soep op zout en peper en breng indien nodig op smaak.
- Schep de soep in ovenvaste kopjes. Top met gesneden stokbrood en geraspte kaas. Zet de kommen op een bakplaat en plaats in een op de grillstand voorverwarmde oven. Grill 3-5 minuten tot ze goudbruin zijn.
Notities
Gele uien zijn je beste allround keuze voor deze soep, maar een mix van gele, zoete en rode uien, evenals sjalotten, levert een nog complexere smaak op. Zeker het proberen waardt!
- Voorbereidingstijd: 30
- Bereidingstijd: 120
- Categorie: soep
- Methode: koken
- Cuisine: Frans
- Diet: Vegetarian
Opzoek naar andere lekkere recepten van mij? Neem een kijke naar deze:
Comments
No Comments