De Dubai Chocoladereep is momenteel dé sensatie in de wereld van zoete verwennerijen - en wie hem geproefd heeft, begrijpt precies waarom! Deze hemelse creatie bestaat uit een krokante vulling van geroosterde kataifi (haardunne draadjes filodeeg), rijkelijk omhuld door een romige combinatie van pistachecrème en tahini, om vervolgens te worden gedompeld in pure, decadente chocolade. Het klinkt misschien als een delicatesse die je alleen in exclusieve chocolatewinkels vindt, maar hier komt het goede nieuws: je kunt deze chocoladereep gewoon zelf maken! En het beste? Het is eigenlijk verrassend eenvoudig. Laat me je meenemen in dit heerlijke avontuur…

De Dubai chocoladereep komt oorspronkelijk van Fix, een chocolademaker uit Dubai. Ze noemen hun reep "Can't Get Knafeh of It" - een grappige woordspeling op het bekende Midden-Oosterse dessert knafeh. Fix staat trouwens voor "Freakin' Incredible eXperience" (oftewel: een geweldig lekkere ervaring).
In deze reep zit kataifi - dat zijn heel dunne draadjes deeg, een soort vermicelli maar dan van filodeeg. Deze krokante draadjes worden gemengd met pistache en tahini (sesampasta) en dan bedekt met chocolade. Het resultaat? Een reep die je niet snel zult vergeten!
Jump to:
Wat zit er in een Dubai chocoladereep?
- Kataifi: hele dunne draadjes deeg. Het lijkt een beetje op vermicelli, maar is dan van filodeeg. Vaak te koop bij de Turkse supermarkt, maar de Sligro en Hanos hebben het ook.
- Boter: neem een ongezouten roomboter. Ik koop altijd de goedkoopste...
- Pistache boter: het is belangrijk dat je een pistache boter/creme gebruikt die 100% bestaat uit pistachenoten. De goedkopere varianten in de supermarkt bevatten vaak ook andere ingrediënten. Kan je dit niet vinden? Maak dan zelf gemakkelijk pistache boter met mijn recept.
- Tahini: een pasta achtige saus die gemaakt wordt van sesamzaad. Gewoon te koop in de supermarkt.
- Gekleurde chocolade: niet verplicht, wel leuk qua decoratie!
- Kokosolie: nee, de reep zal niet naar een bounty gaan smaken, maar het voegt wel een heerlijk subtiel detail toe aan de smaak.
- Melk of pure chocolade: om een Dubai chocoladereep te maken gaan we de chocolade smelten. Ik koop altijd de chocolade pallets van Callebaut, maar een simpele reep van de supermarkt smaakt ook prima.
Voor hoeveelheden en instructies zie het uitgeschreven recept onderaan de pagina.
Tips voor het maken van de perfecte Dubai chocolade reep
- De crunch van de kataifi is essentieel: Zorg ervoor dat de kataifi volledig goudbruin geroosterd is voor die heerlijke knapperigheid. Kataifi kan snel klonteren, dus maak het goed los voordat je het gebruikt. Heb je geen grote koekenpan met hoge randen? Halveer dan de hoeveelheid kataifi en boter en rooster het in twee delen om te voorkomen dat het alle kanten op vliegt tijdens het roeren.
- Balans tussen zoet en zout: een belangrijk element in dit recept is een snufje zout. Samen met tahin brengt dit de zoetheid van de vulling mooi in balans, zodat de smaak niet te overheersend wordt.
- Kies een diepe chocolademal: Voor de beste resultaten heb je een mal nodig die diep genoeg is om voldoende vulling te kunnen bevatten. Mijn recept is ideaal voor twee grote chocoladerepen van 500 gram
- Donkere of melkchocolade? persoonlijk geef ik de voorkeur aan pure chocolade voor een intensere smaak. Maar als je van een zoetere reep houdt, kun je gerust melkchocolade gebruiken.
- Kokosolie voor gladde chocolade: Voeg een beetje kokosolie toe aan de gesmolten chocolade voor een gladdere textuur. Dit zorgt ervoor dat de chocolade makkelijker smelt en een mooie, vloeibare consistentie krijgt.
- Waar vind je kataifi? Kataifi-deeg is verkrijgbaar in de koelkastsectie van Mediterrane of Midden-Oosterse winkels.
- Alternatief voor pistachecrème: pistachecrème bestaat uit gemalen pistachenoten. Vind je geen pistachecrème? Geen zorgen, Biscoff spread is een heerlijk alternatief dat ook perfect werkt!
Kataifi-deeg is vaak verkrijgbaar bij Turkse supermarkten, meestal in de koelkastsectie. Heb je geen winkel in de buurt die dit verkoopt? Kijk dan online, waar veel speciaalzaken kataifi aanbieden voor thuislevering.
Ja, je kunt zeker melkchocolade gebruiken als je de voorkeur geeft aan een zoetere chocolade reep. Het originele recept gebruikt pure chocolade voor een intensere smaak, maar melkchocolade werkt net zo goed en maakt de reep zachter en zoeter.
Als je geen pistachecrème kunt vinden, is Biscoff spread een heerlijk alternatief. De smaak is anders, maar geeft een even smeuïge en zoete textuur aan je chocolade reep. Probeer het uit voor een unieke twist op het originele recept!

Dubai chocoladereep
Heb je de heerlijke Dubai chocolade reep voorbij zien komen en wil je deze zelf maken? Dit recept combineert knapperige kataifi, romige pistachecrème en smeltende chocolade tot een onweerstaanbare traktatie. Volg dit eenvoudige stappenplan en verras jezelf (en anderen) met deze viral chocolade reep!
- Totaal tijd: 30 minuten
- Maakt: 2x500 gram repen 1x
Ingrediënten
- 150 gram kataifi
- 60 gram ongezouten roomboter
- 360 gram pistacheboter
- 20 gram tahini
- Zout
- 1 theelepel kokosolie
- 500 gram pure of melk chocolade
Optioneel:
- 30 gram gekleurde chocolade (bijvoorbeeld roze of groen)
Instructies
- Begin met het maken van de kataifi. Verwam en smelt de roomboter in een pan met hoge rande en voeg de kataifi toe. Trek de kataifi goed uitelkaar en zorg er voor dat dit niet aan elkaar gaat plakken. Bak dit ongeveer 10 minuten totdat de kataifi knapperig is.
- In een kom mix de pistacheboter, tahini, zout en de kataifi en roer goed door.
- Optioneel: doe een paar mooie drizzles van de gekleurde chocolade in je chocolade mallen voor een mooi spetter effect.
- Smelt de helft van de chocolade, let op dat de chocolade niet warmer wordt dan 35 graden. Ik smelt de chocolade vaak gewoon in de magnetron, elke vijftienseconden eventjes goed door roeren.
- Verdeel de gesmolten chocolade over je chocolade vormen. Zorg er voor dat het goed gespreid is. Zet in de koelkast voor zo'n vijftien minuten.
- Verdeel nu de pistache kataifi mix over de chocolade.
- Smelt nu de andere helft van de chocolade en verdeel nu over de repen.
- Laat voor minimaal 45 minuten uitharden in de koelkast en enjoy!
- Voorbereidingstijd: 15
- Bereidingstijd: 15
- Categorie: chocolade
- Methode: pastry
- Cuisine: dubai
- Diet: Vegetarian
Comments
No Comments